[...] w porównaniu z glukozą, spożycie fruktozy spowodowało również obniżenie stężenia glukozy w osoczu i zmniejszenie wydajności wysiłku następnego dnia Wnioski Mieszane posiłki (zawierające tłuszcz i białko), a także fruktoza lub glukoza, wywołują podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych i glikogenu mięśniowego. Tak więc ostatecznie, wbrew [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] zmian. Przestał jeść jajka i najwyraźniej bez nich czuje się lepiej. Chris zazwyczaj przyjmuje do śniadania suplement błonnika, ponieważ żywność, którą spożywa, nie zawiera jej wystarczająco dużo. Ekologiczne bajgle, cynamonowy miks z rodzynkami — 540 kcal Masło ghee, różowa sól himalajska — 225 kcal Izolat białka wanilia-ciastko [...]
[...] chudego mięsa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, jaj i ryb. Wysokoprzetworzone i peklowane mięso nie jest zalecane, ponieważ wykazano, że powoduje nadciśnienie, a także zawiera substancje rakotwórcze. Niekorzystne jest również mięso poddane długotrwałemu smażeniu, szczególnie z wykorzystaniem kwasów omega-6 (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, [...]
[...] fizycznego, ale stanowić wspomaganie dla procesu pozbywania się tłuszczu. Kompleksowe preparaty złożone Preparaty złożone, tzw. spalacze tłuszczu. Kompleksowe rozwiązania zawierające np. ekstrakt z owoców tamaryndowca malabarskiego, ekstrakt z kory cynamonowca chińskiego, kapsaicynę, kofeinę, forskolinę, adaptogeny (np. ekstrakt z korzenia [...]
[...] w postaci węglowodanów powstało ogółem (z lipogenezy de novo) 332 g tłuszczu. Czy trenując mogę pozwolić sobie na każdą ilość węglowodanów? Przykładowa strona w internecie zawiera następujące porady: „Naukowcy zdecydowanie zaprzeczają temu, jakoby w momencie spożywania dużej ilości węglowodanów, a co za tym idzie wydzielania insuliny przez [...]
[...] wtedy występują. Dla niektórych osób odżywka węglowodanowo-białkowa przyda się do zwiększania kaloryczności diety. Czym się różni gainer od bulka? odżywka typu „gainer” zawiera przeważnie od 15 do 35 g białka w 100 g, resztę stanowią węglowodany, w małym stopniu tłuszcze. Można powiedzieć, że jest to carbo z niewielkim dodatkiem odżywki [...]
[...] ważną rolę. Dla wielu zawodników stanowią one nawet do 60% dobowej podaży energii. Co prawda podejście do węglowodanów się zmienia, modne stały się diety bogate w tłuszcze zawierające mniej, niż 100 g węglowodanów dziennie lub diety ketogeniczne (dostarcza się tam 30-50 g węglowodanów dziennie). Jak wszystko, taki i węglowodany mają swoje dobre [...]
[...] Extreme 120 kapsułek BURN4ALL EXTREME to produkt stworzony z myślą o wszystkich, którzy marzą o skutecznej i bezpiecznej utracie tkanki tłuszczowej. BURN4ALL EXTREME zawiera w swoim składzie 5 ekstraktów, których synergiczne i kompleksowe działanie jest szybkim rozwiązaniem, które sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Dawkowanie: 3 [...]
[...] Alkohol działa supresyjnie na wydzielanie hormonu antydiuretycznego – wazopresyny – w przysadce mózgowej. Z badań wynika, że nawadnianie zawodnika napojem bezalkoholowym lub zawierającym do 2% alkoholu jest porównywalne, o tyle 4% alkoholu w napoju (np. słabe piwo) spowalnia proces regeneracji, gdyż nasilone jest wydalanie moczu (dalsza utrata [...]
[...] minut na 1 km to wydatek: 684 kcal dla osoby ważącej 53 kg oraz 1302 kcal dla osoby ważącej 100 kg. Teraz porównajmy skład batonika, który jest niby bardzo dobry i zdrowy bo zawiera: daktyle (74%), kakao (7%), olej roślinny rzepakowy, nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość [...]
[...] łączy się tłuszcze (w większości nasycone i trans). W jednym z badań dotyczących amerykańskich sieci fast food burgery z serem były głównym źródłem tłuszczy nasyconych i zawierały od 18 do 25 g na każde 1000 kcal produktu. Frytki również zawierały sporą ilość tłuszczy nasyconych od 6,7 do 14 g na 1000 kcal produktu. Przykładowo Big Mac [...]
[...] i we właściwych proporcjach. Szpinak Podobnie, jak inne liściaste warzywa, szpinak ma przeciwutleniacze, które doskonale wpływają na poprawę zdrowia. Szpinak ponadto zawiera glutaminę, popularny aminokwas, który wspomaga wzrost mięśni, zwiększa poziom hormonu wzrostu i tempo przemiany materii oraz wzmacnia układ odpornościowy. Nasiona [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] z kolei elementem przeciwdziałającym otyłości i w konsekwencji cukrzycy. Co warto dodać do kreatyny? Nie ulega wątpliwości, że większość dobrych stacków okołotreningowych zawiera w swoim składzie dodatek kreatyny, beta-alaniny i kofeiny (w przypadku stacku przedtreningowego). Niektóre firmy proponują również dodatek kofeiny w produktach [...]
[...] można zauważyć, dwa wydawałoby się zupełnie niespójne kierunki: całkowite wykluczenie produktów zwierzęcych - dieta wegańska oraz prawie całkowite wykluczenie produktów zawierających większą ilość węglowodanów - dieta ketogeniczna. Aby było ciekawiej osoby propagujące każdy z tych sposobów odżywiania się, niezwykle ekstremalnych, postulują [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
[...] cukier, mleko w proszku odtłuszczone, czekolada w proszku (0,9%), zmielone orzechy laskowe (0,7%), skrobia modyfikowana*, substancja zagęszczająca: karagen, aromat, *nie zawiera glutenu. Wartości odżywcze 100 ml jogurtu dostarczy 83 kcal, w tym: 4 g białka 2,2 g tłuszczu (w tym 1,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 11,7 g węglowodanów (w tym [...]
[...] przy produkcji 1 kg sera powstaje do 9 litrów serwatki. Przy produkcji 1 kg twarogu powstaje 6-7 litrów serwatki. W płynnej formie serwatka składa się głównie z wody i nie zawiera wiele wartości odżywczych: ok. 5% węglowodanów w postaci laktozy, do 1% białka, 0,5% tłuszczu. Już powyższe proporcje składników odżywczych pokazują, iż serwatka nie [...]